SABİHA GÖKÇEN
1913
Bursa’da dünyaya geldi. Dört kardeşin en küçüğüydü ve küçük yaşta önce babasını, sonra da annesini kaybetti. En büyük isteği okumak ve ona bakan büyüklerine yük olmamaktı.
1925
Atatürk’ün Bursa ziyaretinde, evlerine yakın bir köşkte kalan Atatürk’ü bahçede gördüğünde yanına koştu ve O’na okumak istediğini söyledi. Küçük kızın hem ailesini kaybetmesinden hem de okuma isteğinden çok etkilenen Atatürk onu manevi kızı olarak evlat edindi. Önce Çankaya Köşkü’nde ardından Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde okudu.
1933
Dil öğrenimi için Atatürk tarafından Paris’e gönderildi.
1934
Soyadı Kanunu’nun çıkmasıyla Atatürk ona Gökçen soyadını verdi.
1935 - 1937
İlk sivil havacılık okulu Türkkuşu’na ilk kız öğrenci olarak kaydoldu. Buradaki planör eğitiminin ardından uçuş öğretmenliği için 8 erkek öğrenci ile birlikte Sovyetler Birliği’ne gönderildi. Döndükten sonra Eskişehir Askeri Hava Okulu’nda bir buçuk yıl daha eğitim gördü. Askeri pilot olarak başarıyla mezun oldu, aynı yıl içinde birçok askeri uçuşta görev yaptı. Böylece dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını kazandı!
1938
Balkan devletlerinin davetlisi olarak, bir askeri uçakla tek başına Balkan Dostluk Turu’na çıktı.
1938
Türkkuşu Uçuş Okulu’na başöğretmen olarak atandı, 1954 yılına kadar bu görevi sürdürdü.
1996
Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı'na onur konuğu olarak katıldı ve Maxwell Hava Üssü'ndeki törende Dünya Tarihine Adını Yazdıran 20 Havacı’dan biri ilan edildi. (Amerika'da kadınlar savaş pilotu olma hakkını 1993 yılında elde etmişlerdi.) Sabiha Gökçen, bu onura layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu. Aynı yıl 83 yaşında son uçuşunu yaptı.
2001
Adı bir havalimanına verilerek ölümsüzleştirildi.
2001
Yılında aramızdan ayrılan Sabiha Gökçen’in ilklerle dolu yaşamı Türk kızlarının göklerdeki varlığına ışık tutmaya devam ediyor...