0

Hatice Samiye Morkaya
İlk Kadın Otomobil Yarışçıcı ve Şampiyonu

HATİCE SAMİYE MORKAYA

KAYDIR

1897

İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Yedikule Alman Mektebi’nde tamamladı. Çocukken kemençe öğrendi, Tanburi Cemil Bey’den sekiz yıl kemençe dersleri aldı.

Hatice Samiye Morkaya
Hatice Samiye Morkaya

1920

Dönemin ünlü gazeteci ve yazarı Burhan Cahid Morkaya ile evlendi.

1922

Dârülelhan’da (Bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı) tek kadın aday olarak girdiği sınavı iyi dereceyle geçti, kemençe öğretmeni oldu.

1923

Ehliyetini Pangaltı Amerikan Garajı’ndan aldı, verilere göre ehliyet alan ilk Türk kadını unvanının da sahibi oldu. Eşi Burhan Bey’in ona hediye ettiği otomobille İstanbul sokaklarında otomobil süren sayılı kişilerden biri olmakla kalmayıp önceleri trafikteki tek kadın da oydu.

1932

İstanbul Turing Kulübü ve Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen ilk otomobil yarışlarına katılan ilk ve tek kadın sürücü oydu! İstinye Köprüsü ve Zincirlikuyu arasındaki 9.5 kilometrelik parkurdaki yarışta dördüncü oldu. Ancak yarışa katılan tek kadın olması nedeniyle kadın kategorisinde birinci ilan edildi.

1933

Şişli-İstinye parkurunda yapılan ikinci yarışta başka kadın rakibi olmaması üzerine erkekler kategorisinde yarışmayı istedi, talebi kabul edildi. Yarışı 5 dakika 40 saniyede bitirerek şampiyonluğu kucakladı. Yarışta ikinci olan Vehbi Bey, kadın olduğu gerekçesiyle ilk yarıştaki gibi galibiyetine itiraz etmekle kalmayıp kupanın kendisine verilmesi için bu defa dava açtı ama talebi kabul edilmedi. Samiye Morkaya, kazandığı kupayı mensubu olduğu Fenerbahçe Kulübü’ne hediye etti.

Hatice Samiye Morkaya
Hatice Samiye Morkaya

1934

Üçüncü yarışta da kadınlar kategorisinin şampiyonu oldu.

1935

Atatürk’ün silah arkadaşı Kılıç Ali ile evlendi. Bu evlilik boyunca, Atatürk'ün vefatına kadar, Atatürk ile birlikte siyasileri, sanat dünyasını, edebiyatçıları hep sofrasında ağırladı.

1949 - 1955

Eşi Burhan Bey’in 1928 yılında çıkarmaya başladığı Köroğlu gazetesini, eşinin 1949’daki vefatından sonra Bizim Köroğlu adıyla çıkardı.

1972

Tüm mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlayan Samiye Morkaya, aramızdan ayrıldı. Daha önce hiçbir kadının cesaret edemediği otomobil yarışlarındaki öncülüğüyle Türk kadınlarına güç vermeye devam ediyor...

SOSYAL MEDYA