Prof. Dr. HALET ÇAMBEL
1916
Almanya’da dünyaya geldi. Ailesi 1. Dünya Savaşı nedeniyle bir süre İsviçre ve Avusturya’da yaşadıktan sonra 1924’te Türkiye’ye geldi. Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okudu. Okulda, eskrim ve okçuluk dersleri aldı.
1935
Fransız hükümetinin bursuyla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde 3 yıl arkeoloji eğitimi aldı. Boş vakitlerini eskrim, masa tenisi ve binicilikle değerlendirdi.
1935
İlk kazı deneyimini Alacahöyük kazısında stajyer olarak yaşadı.
1936
Atatürk’ün isteğiyle Yaz Olimpiyatları’nda Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte eskrim dalında Türkiye'yi temsil etti. Adı Aşeni ile birlikte olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu olarak tarihe geçti. Turnuva sırasında Hitler tarafından görüşmeye çağrıldığında, hükümetin izni olmadan görüşemeyeceğini söyleyerek teklifi reddetti.
1938
Sorbonne Üniversitesi’nde doktoraya başladı, 2. Dünya Savaşı sebebiyle doktorasını 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı ve üniversitede asistan olarak çalışmaya başladı.
1947
Karatepe-Aslantaş kazılarında bulunan Hitit eserlerinin korunması, restorasyonu ve sergilenmesi için büyük bir mücadele verdi ve Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı’nın kurulmasını sağladı. Civardaki köylerde okulların yapılması için çalıştı, köylünün geçimini sağlaması için marangozluk, demircilik, kilim ve halıcılık gibi kurslar açtı.
1960
İstanbul Üniversitesi’nde Prehistorya Anabilim Dalı’nı kurdu ve kürsü başkanı oldu. Emekli olduğu 1984 yılına kadar bu görevi sürdürdü.
2005
Hollanda’nın kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus Ödülü’ne layık görüldü.
2010
T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi.
2014
Halet Çambel, Boğaziçi Üniversitesi’ne araştırma için bağışladığı Kırmızı Yalı adlı evinde aramızdan ayrıldı. Ancak Karatepeliler için Halet Abla olarak yaşamaya devam ediyor.