0

Fatma Hikmet İşmen
İlk Kadın Ziraat Mühendisi

FATMA HİKMET İŞMEN

KAYDIR

1918

Yanya’da doğdu. İlkokulu Adapazarı’nda okudu, ardından İstanbul Kız Ortaokulu’nun ilk öğrencileri arasına girdi. Liseye Arnavutköy Kız Koleji’nde başladı, İstanbul Kız Lisesi’nde tamamladı.

Fatma Hikmet İşmen
9 Temmuz 1931.
Fatma Hikmet İşmen

1933

Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nde yatılı okunduğunu öğrenir öğrenmez kararını verdi. Babası şaşkınlıkla, “Kadınların ziraatçı olduğunu hiç duymadım,” dedi. “Bütün Türkiye’de kadınlar toprakta çalışıyor,” cevabı üzerine babası kararını onayladı.

1937

Mezun olduğunda Türkiye’nin ilk kadın ziraat mühendisi unvanını da elde etti. İzmir Zirai Mücadele Enstitüsü Bitki Hastalıkları Bölümü’nde göreve başladı.

Fatma Hikmet İşmen
Fatma Hikmet İşmen

1941

Laboratuvar derslerini vermek üzere Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü’nde çalıştı.

1945

İstanbul’daki Zirai Mücadele Enstitüsü’nde bitki hastalıkları uzmanı oldu.

Fatma Hikmet İşmen

1947

Phacidium infectaus var Hikmetia adlı mantar varyantını keşfetmesiyle adını literatüre yazdırdı.

1955

Londra’da kısa süreliğine bitki hastalıkları konusunda araştırma yaptı, virüs hastalıkları laboratuvarında eğitim aldı.

1956

Kanada’daki Guelph Üniversitesi Botanik Bölümü’nde Bitki Virüs Laboratuvar Şefi olarak çalışmaya başladı ve 1956-1958 yılları arasında doktorasını burada tamamladı.

1959

İstanbul Göztepe Zirai Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Şefi oldu.

1966

1966 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi Kocaeli Senatörü oldu ve bu görevi dokuz yıl sürdürdü. Parlamento çalışmalarını, 1976 yılında, Parlamento'da 9 Yıl adıyla kitaplaştırdı.

2006

İngilizce, Fransızca ve Latince bilen Fatma Hikmet İşmen, aynı zamanda çok iyi bir dağcı, kayakçı ve yüzücüydü. Özgür bir Cumhuriyet kadınıydı, bilime katkı sundu ve kendinden sonraki genç kızlara örnek bir kadın olarak aramızdan ayrıldı...

SOSYAL MEDYA