CAHİDE SONKU
1916
Yemen’de dünyaya geldi. Ailecek İstanbul’a geldikten sonra dedesinin Fatih’teki konağında büyüdü. İlk olarak Cumhuriyet Kız Ortaokulu’nda öğrenciyken bir tiyatro oyununda peri kızı rolüyle oyunculuğa adım attı. Ardından Halkevleri’nin temsil kollarında oynadı.
1932
Şehir Tiyatroları’nın öğrencilere eğitimle birlikte figüran olarak iş vermesi üzerine sınava girdi, kazandı. Bir yandan eğitim alırken bir yandan da sahnelenen müzikli oyunlarda figüran olarak sahneye çıkmaya başladı. Muhsin Ertuğrul tarafından fark edildi ve Yedi Köyün Zeynebi oyunu ile tiyatro oyunculuğuna başladı.
1933
Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Söz Bir Allah Bir adlı filmde başrol oyuncusu olarak sinemaya geçtiğinde daha 17 yaşındaydı.
1935
Aysel Bataklı Damın Kızı adlı Türkiye’nin ilk köy filminde oynadı, çok beğenildi ve bu film ona Türkiye’nin ilk kadın yıldızı unvanını kazandırdı.
1949
Oynadığı Fedakar Ana filminin yönetmeni rahatsızlanınca, filmin tamamlanması için kamera arkasına geçti. Türk sinemasına ilk kadın yönetmen olarak imzasını attı.
1950
Sonku Film’i kurdu. Talat Artemel ve Sami Ayanoğlu ile birlikte Vatan ve Namık Kemal filmini yönetti. Zeki Müren’in tanınmasını sağlayan Beklenen Şarkı filminin yapımcılığını üstlendi. Sonku Film’de çıkan yangın sonucu çektiği tüm filmleri ve servetini kaybedince hayatında zor bir dönem başladı.
1962 - 1963
Cahit Irgat’la birlikte Cahitler Tiyatrosu’nu kurdu.
1964
Kısa süreyle İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu’na döndü.
1977
Son filmi Ülkü Erakalın’ın çektiği Yeşilçam Sokağı oldu.
1981
Adını sinema tarihine ilklerle yazdıran Cahide Sonku, zorluklarla dolu yılların ardından aramızdan ayrıldı ama bir yıldız gibi parlamaya devam ediyor…