0

Bedia Muvahhit
Cumhuriyet ile Sahneye Çıkan İlk Müslüman Kadın

BEDİA (ŞEKİP) MUVAHHİT

KAYDIR

1897

İstanbul’da dünyaya geldi. Küçük yaşta özel derslerle Fransızca ve Rumca öğrendi. İlkokulu Kadıköy Terakki Mektebi’nde okudu. Orta ve lise eğitimini Notre Dame de Sion Lisesi’nde tamamladı.

Bedia Muvahhit
1907.
18 Nisan 1914.

1913

Türk kadınlarının memuriyet gibi işlerde çalışmasının yasak olduğu bu dönemde Fransızca ve Rumca bildiği için geçici bir süre İstanbul Telefon Şirketi’nde memur olarak çalışan ilk Türk kadınlarından biri oldu.

1921 - 1923

Erenköy Kız Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı.

Bedia Muvahhit
Bedia Muvahhit
Eşi ile.

1921

Tiyatro sanatçısı Ahmet Refet Muvahhit ile evlendi.

1923

Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek romanını filme çekecek olan Muhsin Ertuğrul, bu rolü aile dostu olan Bedia Muvahhit’e teklif etti. O zamana dek sinemada oynayamayan Türk kadınlarının kaderi bu film ile değişti. Bedia Muvahhit rolü kabul etti ve filmde yer alan diğer kadın oyuncu Neyyire Neyyir ile birlikte Türk sinemasının ilk kadın sinema oyuncularından biri olarak tarihe geçti.

Bedia Muvahhit
Şevkiye May, Bedia Muvahhit, Şaziye Moral; Mum Söndü, 1931/1932.
Bedia Muvahhit
Başvekil İnönü ile, 1931.

1923

Bedia Muvahhit’in resmen tiyatroya başlaması, Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Shakespeare’in Othello adlı oyunu ile oldu.

1924

Dârülbedayi sanatçısı olarak kadroya girdi.

1923

Dârülbedayi (Şehir Tiyatroları) sanatçıları İzmir turnesinde Atatürk'ü ziyaret ettiklerinde Atatürk, Refet Muvahhit’e Bedia Hanım'ı Ateşten Gömlek filminde izlediğini ve oyunda neden ona yer vermediklerini sordu. Bunu öğrenen Bedia Muvahhit, “Madem Atatürk emretmiş, oynayacağım,” dedi. Kordon Palas’ta oynanacak Ceza Kanunu adlı oyundaki Sacide rolüne bir günde hazırlanarak sahneye çıktı. Böylece Atatürk döneminde sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını oldu.

Bedia Muvahhit

1930

Yunan oyuncularla birlikte konuk oyuncu olarak Othello oyununda Rumca Desdemona rolünü oynadı. Başarısı sayesinde 1931 yılında İsmet İnönü başkanlığında Atina'ya giden heyette yer aldı.

1975

Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu. 200’ün üzerinde oyunda, 49 filmde rol aldı. 290’dan fazla tiyatro eserini de Türkçeye çevirdi.

1987

Devlet Sanatçısı unvanını kazandı.

1994

Bedia Muvahhit 97 yaşında hayata veda etti... O’nun açtığı yolda Türk kadını sahneden bir daha hiç inmedi…

SOSYAL MEDYA