SABİHA ZİYA BENGÜTAŞ
1904
İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimine Eyüp Sultan Numune Mektebi’nde başladı. Babası Ziya Bey’in tayini sebebiyle eğitimini 4 yıl boyunca Şam’da sürdürdü.
1920
Sanayi-i Nefise Mektebi’nin resim bölümüne başladı. Heykele olan yeteneği fark edilince bir yıl sonra 3 erkek öğrencili heykel bölümüne geçti. Böylece heykel bölümünde okuyan ilk kız öğrenci oldu!
1922
İlk sergisi bir büst ile katıldığı 4. Galatasaray Resim Sergisi idi.
1923 - 1924
Okulda açılan yetenek yarışmasında birinci olarak Avrupa’da eğitim hakkı kazandı. Ancak kadın olduğu için yerine bir erkek öğrenci gönderildi.
1924
Bölümünü birincilikte bitirdi. Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı artık oydu! Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde Ermenegildo Luppi’nin atölyesinde ihtisas yapmasına bu kez kimse mani olamadı. Ayrıca, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nı yapan ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın asistanlığını yaptı.
1935
Ankara’da kişisel bir sergi açtı.
1938
Moskova Şark Eserleri Müzesi’nde Ana Başı isimli çalışmasını sergiledi. Aynı yıl Atatürk ve İsmet İnönü’nün heykelleri için açılan yarışmada birinci oldu. İlk kez bir kadın tarafından yapılan Atatürk ve İnönü heykellerinin çizimlerini Türkiye’de yaptı, Roma’da tamamladı. Atatürk heykeli Atatürk Anıtı adıyla günümüzde Çankaya Köşkü Müzesi’nin bahçesinde bulunmaktadır. İnönü’nün heykeli ise Mütareke Anıtı adıyla Mudanya’da sergilenmektedir.
1941 - 1960
Çalışmalarını yurt dışında sürdürdü. Ahmet Hâşim, Bedia Muvahhit, Prof. Dr. Âkil Muhtar, Ali Fuat Paşa gibi kişilerin resim ve büstlerini yaptı.
1965
Bilinen son sergisini Ankara’da açtı.
1991
Plastik Sanatlar Derneği tarafından Onur Belgesi verildi.
1992
Yılında aramızdan ayrılan Sabiha Bengütaş’ın peşinden pek çok kadın heykeltraş yetişti...